
Ondernemers die zich aan de wet willen houden, worstelen vaak met de complexe regels en de vertaling naar concrete maatregelen. Bovendien vragen verschillende instanties vaak om dezelfde gegevens. Het Ondernemingsdossier laat ondernemers en toezichthouders slimmer en sneller informatie uitwisselen. De rijen met ordners zijn voortaan verleden tijd. Bovendien hoeven niet telkens opnieuw dezelfde gegevens aangeleverd te worden aan verschillende instanties. Met één druk op de knop geeft de ondernemer hen inzicht in zijn dossier. Toezichthouders kunnen op deze manier op afstand een inschatting maken van de situatie. Dat bespaart tijd en creëert meer ruimte voor advies en ondersteuning.
Maar het Ondernemingsdossier is meer dan een digitale versie van een rij ordners. “De grote kracht zijn de zogenoemde regelhulpen”, vertelt Bert Bekenkamp van het programmabureau Ondernemingsdossier. “De wet- en regelgeving is in sommige branches erg ingewikkeld en lastig te interpreteren. De regelhulpen, die zijn opgesteld door brancheverenigingen, ministeries en het bedrijfsleven, vertalen regels in concrete checklijsten en maatregelen. Dat maakt het voor ondernemers makkelijker om aan de regels te voldoen.” “Het is nu glashelder wat er precies van ons wordt verwacht”, beaamt Westbroek.
Regelhulp KZD
Stiba heeft ervoor gekozen om het complete KZD-handboek in het OD op te nemen. Stiba-bedrijven hoeven dan niet meer met papier in mappen te werken. Zij hebben het hele handboek voortaan digitaal. Omdat Stiba voor KZD heeft gekozen is het ook de bedoeling dat de schouwers van KZD hiermee gaan werken. Het is mogelijk het complete KZD in het OD beschikbaar te hebben en actueel te houden. Tevens kunnen medewerkers acties toegewezen krijgen. Ook zit er een agendafunctie in die het Stiba-bedrijf waarschuwt wanneer er actie ondernomen moet worden. Daarnaast is het mogelijk om belangrijke documenten en formulieren die aan het bedrijf gemaild worden in het OD op te slaan. Dus alles bij de hand, niet meer zoeken en geen mappen meer nodig.
Bekenkamp is ervan overtuigd dat digitale registratie van regelnaleving de manier van informatie-uitwisseling van de toekomst is. “We hebben inmiddels zo’n 7.500 ondernemers met een dossier en circa vijftien regelhulpen over de meest voorkomende verordeningen en besluiten.
Meedoen
Stiba heeft ervoor gekozen om de bedrijven die starten individueel te begeleiden. Wilt u meedoen? Laat het ons weten via info@stiba.nl.
(Bron: ondernemingsdossier)