
Staatssecretaris Mona Keijzer bezoekt Stiba-lid Brabebo
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, bezocht vrijdag 8 maart jl. autodemontagebedrijf Brabebo in Mijdrecht. Brabebo directeur Gerry Bras wil op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen een voorbeeld zijn voor de branche. Het familiebedrijf zet zich daarom al tientallen jaren in voor duurzaamheid. In samenwerking met ARN, Stiba en Technet wordt de staatssecretaris tijdens dit bezoek in recordtijd meegenomen in de wereld van autodemontage en innovatie.
In 1965 is Arie Bras, de vader van Gerry, gestart met Brabebo. Onder zijn bezielende leiding is het familiebedrijf door de jaren heen gegroeid. Ook het zaadje voor duurzaam ondernemen is door hem geplant. “Daarom namen we begin jaren 80 ook deel aan een nieuw afvalstoffenbeleid”, vertelt Bras. Het autodemontagebedrijf speelde toentertijd in op de motie van CDA Kamerlid Lansink, ‘de Ladder van Lansink’. Bras: “Onze nieuwbouw werd volledig volgens de laatste milieueisen ingericht. Dit is gelijk de basis geweest van autodemontagebedrijven zoals we die nu kennen. Het woord ‘sloperij’ werd daarna niet meer gebruikt.” In 2001 ambieerde Brabebo een eigen ISO-norm voor de autodemontagebranche.
Met vier andere autodemontagebedrijven behaalde Bras het certificaat KZD. En inmiddels zijn er in samenwerking met Stiba 135 KZD-gecertificeerde demontagebedrijven. Bras heeft aan de basis gestaan van dit kwaliteitskeurmerk. “Ik ben er nog steeds trots op!” vertelt ze. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, zijn altijd uitgangspunt geweest bij de groei van Brabebo. “In 2011 heeft Brabebo daarom de MVO-award binnengesleept en zijn we in 2013 ‘Onderneming van de Ronde Venen’ geworden”. Als kers op de taart verblijdt het Instituut voor Duurzame Mobiliteit het familiebedrijf binnenkort ook met het ‘Erkend Duurzaam Certificaat’. “Een logisch gevolg van innovatie”, vervolgt Bras in haar introductie.
Ze vervolgt haar verhaal door te benadrukken dat als de politiek haar klimaatdoelstellingen wil behalen, ze ook oog moeten hebben voor de korte termijn: “Wat wordt er nu al gedaan aan duurzaamheid, en hoe kunnen we dat stimuleren?” Dat is hergebruik van groene, originele auto-onderdelen volgens Bras: “In Frankrijk wordt al enkele jaren bij een reparatie een offerte met nieuwe onderdelen én een offerte met gebruikte, originele onderdelen aangeboden aan de klant.” In Nederland is daar, op de ‘groene polis’ na bij een aantal verzekeraars, nog geen landelijk initiatief voor ontwikkeld.
In de werkplaats ontmoet de staatssecretaris ook Stefan Cabri, algemeen secretaris van Stiba. Hij benadrukt dat autodemontagebedrijven aan het begin staan van de recyclingketen en dat de branche in Frankrijk laat zien hoe het anders kan. Stiba promoot gebruikte, originele onderdelen met de boodschap: ‘Onderdelen in een tweede leven worden eerste keus’. Dat betekent dat een auto-onderdeel niet opnieuw geproduceerd hoeft te worden met alle voordelen voor milieu en consument. “Marktpartijen worden nu nog vooral gepusht om nieuw te verkopen aan consumenten”, vertelt Cabri aan Keijzer. Zij reageert: “Dus het is aan de consumenten om hiernaar te vragen?”
Voor Mona Keijzer, Brabebo en alle andere aanwezigen was het een leerzaam en indrukwekkend bezoek.
Bron: Greenlight. Voor het volledige artikel, zie:
https://greenlight.nl/nieuws/staatssecretaris-mona-keijzer-bezoekt-autodemontagebedrijf-brabebo/